Ενας γιατρός που "πέρασε" 28 χρόνια... στη φυλακή

Ο Γιώργος Ιεραπετριτάκης υπηρέτησε στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ


Πέρασε σχεδόν 28 χρόνια στη φυλακή Κορυδαλλού. Δεν πρόκειται για κάποιον ισοβίτη αλλά για το γιατρό της φυλακής Γιώργο Ιεραπετριτάκη, ο οποίος μιλώντας στην «Π» αποκαλύπτει ότι όσο υπηρετούσε στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας «αισθανόταν μεγάλη ασφάλεια». Φίλοι του έγιναν ακόμα και άνθρωποι με τρεις και τέσσερις δολοφονίες στο ενεργητικό τους. Αρνείται κατηγορηματικά τη φράση «γεννημένος δολοφόνος» και υποστηρίζει- με το δικαίωμα που του δίνει η εμπειρία μιας ζωής- ότι «δεν συνάντησε ποτέ ανθρώπους που έκαναν έγκλημα και το έγκλημα να ήταν «ριζωμένο» στο DNA τους». Ψυχιατρική περίπτωση και όχι εγκληματία χαρακτηρίζει τον Μεταξάκη, τον άνθρωπο που συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν έπνιξε τα τρία του παιδιά στον Αλμυρό ποταμό. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσει και έναν άλλο κρατούμενο, ο οποίος τελικά αυτοκτόνησε όταν συνειδητοποίησε ότι τα τέσσερα εγγόνια του από τις δύο κόρες του ήταν ταυτόχρονα και παιδιά του.
Ο κ. Ιεραπετριτάκης μεγάλωσε στο Ηράκλειο αν και κατάγεται από το Βραχάσι. Τα τελευταία χρόνια διατέλεσε διευθυντής της Κεντρικής Υγειονομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο συνέχισε να ασκεί κανονικά τα ιατρικά του καθήκοντα στον Κορυδαλλό καθώς πάντα θεωρούσε ενδιαφέρον το αντικείμενο.
«Στα 28 χρόνια μέσα στις φυλακές αντιμετώπιζα εκτός από τους συνήθεις κρατούμενους για εγκλήματα, απάτες κλπ και γιατρούς που ήταν έγκλειστοι για ιατρικά λάθη, παραλείψεις, για οικονομικές ατασθαλίες και για «φακελάκια».
Για να φθάσει ένας γιατρός να μπει στη φυλακή, το παράπτωμα πρέπει να είναι «καραμπινάτο». Όλους τους συναδέλφους οφείλω να πω ότι τους εξυπηρέτησα. Τους έδινα κάποια πόστα ανάλογα με την ειδικότητά τους. Απασχολούνταν και αυτοί, εξυπηρετούσαν και την υπηρεσία».
Σε αυτούς τους έγκλειστους γιατρούς που συνάντησε στον Κορυδαλλό είναι αφιερωμένο και το βιβλίο του «Ιατρική Εξουσία» που αναμένεται να παρουσιαστεί στη διάρκεια εκδήλωσης στις 12 Μαΐου. Τραγικές ιστορίες δοσμένες όμως με χιούμορ.
Ενδεικτική είναι η αληθινή ιστορία που περιγράφει ο ίδιος στην «Π» μέσα από τη δική του ματιά:
«Θυμάμαι ένας χειρουργός, είχε μία φασαρία νωρίτερα με το διευθυντή της κλινικής. Ετοίμασε τον ασθενή του για επέμβαση. Θα του έκοβε το δεξί πόδι λόγω σακχαρώδους διαβήτη. Ο νοσοκόμος όμως είχε γυρίσει ανάποδα το κρεβάτι και έτσι έκοψε το αριστερό πόδι. Τότε του λέει ο βοηθός του: τώρα τι κάνουμε; «Θα κόψουμε και αυτό που είχε πρόβλημα» απάντησε ο γιατρός.
Μόλις ξύπνησε ο ασθενής από τη νάρκωση, άρχισε να γυρεύει τα πόδια του. Δικαιολογήθηκε ότι στον έλεγχο που έκανε πριν από την επέμβαση, διαπιστώθηκε ότι και το αριστερό πόδι δεν έκανε αιμάτωση και έπρεπε να κόψουν και τα δύο».

Tα “τσακάλια” και το κλεμμένο αυτοκίνητο

Ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει δει περισσότερο καλό από τους κρατούμενους που γνώρισε μέσα στον Κορυδαλλό. Θυμάται δύο αδέρφια- τους χαρακτηρίζει «μαφιόζους»-που ήταν εξπέρ στις κλοπές αυτοκινήτων.
Μία φίλη του που υπηρετούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Τρεις ημέρες το χάρηκε γιατί την τέταρτη είχε κάνει «φτερά». Ο γιατρός ζήτησε τη βοήθεια των δύο αδερφών. «Την επόμενη ημέρα ήρθαν και με βρήκαν. Μου είπαν να πω στη φίλη μου ότι το αυτοκίνητο της ήταν στην οδό Δοϊράνης 24 και τα κλειδιά αφημένα στον πίσω δεξί τροχό».
Σε άλλη περίπτωση τόσο ο ίδιος όσο και αρκετοί άλλοι είχαν εξαπατηθεί από Κρητικό έμπορο αυτοκινήτων, ο οποίος είχε μαζέψει τις προκαταβολές και είχε εξαφανιστεί. Ο γιατρός ζήτησε τη βοήθεια ενός φίλου του ισοβίτη. «Είχε διαπράξει τέσσερις φόνους ο άνθρωπος αυτός. Τσατίστηκε με την συμπεριφορά του απατεώνα. Δεν πέρασαν τρεις ημέρες και ο εξαφανισμένος έμπορος με βρήκε στο γραφείο μου. Μου έδωσε πίσω τα χρήματα και μου ζήτησε συγνώμη».
«Δεν σας κρύβω ότι μέσα στη φυλακή ένιωθα Άρχοντας. Οι κρατούμενοι είναι μπεσαλήδες. Οι περιστάσεις τους οδηγούν να εγκληματήσουν. Απλώς πρέπει να ξέρεις πώς να συμπεριφερθείς. Έχω διαπιστώσει ότι όσοι είναι στη φυλακή με τεράστια εγκλήματα, γίνονται χαλί να τους πατήσεις. Επαναλαμβάνω όμως ότι πρέπει να ξέρεις πώς να τους συμπεριφερθείς. Να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη τους. Στο χειρότερο έγκλημα, ψάξε να βρεις γιατί έγινε» τονίζει.

“Οταν αιμομίκτης συνήλθε και κατάλαβε τι έκανε, αυτοκτόνησε”

Ερωτηθείς για την περίπτωση του πατροκτόνου Γιώργου Μεταξάκη, υποστηρίζει:
«Αυτός δεν είναι εγκληματίας. Αυτά τα περιστατικά είναι ψυχιατρικά. Δεν τα έπνιξε τα παιδιά του από μίσος. Τα βαριά εγκλήματα γίνονται από παρανοϊκή ψύχωση. Δεν σκέφτεται ο άλλος. Άλλα καταλαβαίνει, άλλα ερεθίσματα παίρνει. Σε περιόδους παρανόησης, γίνονται εγκληματίες.
Ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση ενός πατέρα, ο οποίος είχε ερωτικές συνευρέσεις με τις δύο κόρες του και είχε αποκτήσει μαζί τους τέσσερα παιδιά. «Εκείνες έρχονταν και τον επισκέπτονταν. Τον αγαπούσαν και τον φρόντιζαν. Κρατούνταν στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού. Όταν συνήλθε και συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, αυτοκτόνησε». Όπως λέει, το ίδιο συνέβη και με μία μητέρα που έπεσε από το μπαλκόνι αγκαλιά με το παιδί της. Το μωρό σκοτώθηκε και εκείνη υπέστη ένα απλό κάταγμα. Συνειδητοποίησε το μέγεθος της τραγωδίας στην πορεία.
Αναφέρεται και στο διαβόητο κακοποιό Κώστα Πάσσαρη, τον οποίο επίσης κατατάσσεται στις ψυχιατρικές περιπτώσεις, υπογραμμίζοντας όμως τον καταλυτικό ρόλο που παίζει στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου η παιδική του ηλικία. «Αυτό που έχω καταλάβει είναι πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι κακές συνθήκες διαβίωσης στην παιδική ηλικία. Είχα έναν κρατούμενο που μου έλεγε συνεχώς: «τι περιμένεις γιατρέ από μένα. Με άφησε η μητέρα μου στο βρεφοκομείο». Είχε σκοτώσει δύο. Μέσα του είχε μόνο μίσος για την άγνωστη μητέρα του το οποίο μεταφέρεται στους ανθρώπους. Όλοι αυτοί «σέρνονται» από τα βιώματα της παιδικής τους ηλικίας».
Κληθείς να σχολιάσει τέλος το μεγάλο αριθμό εξαρτημένων από τα ναρκωτικά που είναι έγκλειστοι στις φυλακές, ο γιατρός τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των εξαρτησιογόνων, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
O Γιώργης έχει αστείρευτο χιούμορ.
Και το βιβλίου θα είναι ως εκ τούτου καλό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 30 ημέρες

Η ιστορία της Μαρίας Λιουδάκη από τη Λατσίδα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τανία "Το τελευταίο σημείωμα"

"Τούτο τον κόσμο εμάθαμε"... λέει ο Γ. Κυβερνήτης

Συνέντευξη του Μανόλη Γιανναδάκη στο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ για την έκθεση χαρακτικής που ανοίγει σήμερα 4 Αυγούστου 2017 στο Βραχάσι με θέμα τον Ερωτόκριτο

Ο Σταυρός και τι σηματοδοτεί στο Σελλινάρι

Βραχασώτικες Ιστορίες: Η δημοσκόπηση του "χασαπόχαρτου" του ...Αρισμαρή!

Διασχίζοντας το Φαράγγι στο Σελλινάρι στις αρχές του 20ου αιώνα...

Υπογράφουμε για να τρέξει ξανά η Απάνω Βρύση στο Βραχάσι

Σπύρος Σουλαδάκης: Ένας πιανίστας με καταγωγή από το Βραχάσι

Προσομοίωση του Μινωικού Παλατιού στο Κεφάλι του Μπούφου και της ευρύτερης περιοχής κατά την εποχή του χαλκού!!!

Παιδιά ενός κατώτερου θεού στο Σχολείο στο Σίσι;